2013. május 19., vasárnap

Serge Lang



Francia születésű amerikai matematikus. Párizsban született 86 évvel ezelőtt.

(1927.05.19. - Berkeley, USA, 2005.09.12.)






Középiskoláit Párizsban kezdte el, majd az Egyesült Államokban fejezte be, ahova szüleivel áttelepültek. 1946-ban Kaliforniában fizikus diplomát szerzett. Másféléves katonai szolgálat után a Princeton-i Egyetemen eleinte filozófiát hallgatott, de megváltoztatta tárgyát, és  matematikai Ph.D. fokozatot szerzett 1951-ben.  Kezdetben a Columbia Egyetem professzora volt, majd 1972-től haláláig a Yale Egyetem matematika professzora. Számos tudományos cikket, több mint 60 matematikai könyvet írt. Munkásságának jelentős területe a számelmélet, ezen belül is az algebrai geometria és a diofantoszi egyenletek elmélete. Több rangos tudományos díjat kapott.

Diofantoszi egyenletek

A matematikában a diofantoszi egyenlet (a 3. században élt görög matematikusról, Diophantoszról) olyan egész együtthatós, általában többismeretlenes algebrai egyenlet, amelynek megoldásait az egész, ritkábban a természetes számok, illetve racionális számok körében keressük.
Legegyszerűbb az elsőfokú, kétismeretlenes diofantoszi egyenlet, melyet a következő alakban szokás felírni: ax+by = c. Ennek az egyenletnek akkor és csakis akkor van egész számokból álló megoldása, ha az ismeretlenek együtthatóinak legnagyobb közös osztója egyben a jobb oldalra írt állandónak is osztója. Az elsőfokú Diofantoszi egyenlet megoldására ismeretesek különböző eljárások, de a magasabb fokúakra alig ismerünk általános megoldási módszereket.

Diophantosz sírfelirata

"Vén Diophantoszt rejti e kő. Bár ő maga szunnyad,
megtanította a sírt, mondja el élte sorát.
Évei egyhatodát tölté ki a gyönge gyerekkor,
még feleannyi lefolyt, s álla szakálla kinőtt.
Egyheted eltelt még, és nászágy várta a férfit,
elmúlt újra öt év, és fia megszületett.
Ez feleannyi napig láthatta a fényt idefenn, mint
atyja, mivel neki így szabta az isteni sors.
Őt gyászolva a sír felé hajlott agg Diophantosz,
négy évvel később ő is elérte a célt.
Mondd, hány esztendőt élt hát meg gyászban, örömben,
S itta az édes fényt, míg hona lett ez a sír?"


Hány évig élhetett a sírfelirat szerzője? Itt ellenőrizheted a megoldásodat!