2013. április 1., hétfő

Bűvös négyzetek

       A bűvös négyzetek érdekes, sok szabályszerűséget mutató számelren- dezések, melyek már több ezer éve ismertek. Bármely sorban, oszlopban és átló mentén álló számok mindig ugyanazt az összeget adják. A sorok és oszlopok egyező számát a bűvös négyzet rendszámának szokás nevezni. Megkülönböztethetünk páros és páratlan rendszámú bűvös négyzeteket.

       A legegyszerűbb bűvös négyzet 3 sorral és 3 oszloppal az 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 számokból épül fel. Összegük 45, így mindegyik soron, oszlopon és átlón – röviden: mindegyik vonalon – 15-öt kell összegként kapnunk, ez lesz négyzetünk ún. bűvös állandója. Kínában találtak olyan, fémlemezből készült régi amulettet, amelyre ezt a bűvös négyzetet nem számjegyekkel vésték rá, hanem a mezőkbe megfelelő számú lyukat fúrtak.

        A negyedrendű bűvös négyzetekben az 1-től 16-ig terjedő számokkal minden vonalon 34-et kell kapnunk, ennyi az összegük negyedrésze. Ez a leghíresebb bűvös négyzet, amelyet sokan a matematika szimbólumának is tartanak, és a magyar származású festő, Albrecht Dürer Melankólia című képén található.

       
       Például a négy sarok vagy a négy középső mező összege is 34-et ad. Az alsó sor közepén található 1514 pedig a mű keletkezésének évszámát jelöli. 
       Kitöltési módszerek: - páros rendű bűvös négyzetekre és
                                                  - páratlan rendű bűvös négyzetekre.